dinsdag 12 februari 2013

Batik papier

Iets wat ik ook bij mijn zoektocht naar papier voor een omslag tegen kwam, was batik papier. Net zoals bij marmerpapier kun je ook werken met tekeningen, maar ook gewoon meer gaan voor een achtergrond. Het kan erg op elkaar lijken, maar je kunt er ook heel verschillende dingen mee bereiken.
In ieder geval erg mooi als achtergrond, omslag of iets dergelijks en iets wat ook erg bruikbaar is voor mijn publicatie vor de minor. En je kunt het ook zelf maken!

Ook net als bij marmer papier heb je verschillende materialen en technieken hoe je batik papier kunt maken. Je kun met was(co), met uitwasbare kinderlijm werken, wanneer je ook meer met tekeningen of patronen wilt werken, maar het kan zonder. Het principe is vooral dat het papier (en de was(co) als je die gebruikt), kreukelen. Hier doe je weer een laag (plakkaat)verf overheen en spoelt het er daarna weer af, zodat de verf in de kreukellijntjes blijft zitten. Op deze manier komt het effect ook weer wat dichter met het marmer effect.

Je kunt het dus zo moeilijk maken als dat je wilt. Bij marmer papier liggen de technieken allemaal wat dichter bij elkaar, en is het meer het materiaal dat verschilt.. maar ook nog goed te doen volgens mij. Beide in ieder geval het proberen waard.

Een voorbeeld waarbij alleen was(co) is gebruikt, hierbij is het papier niet gekreukeld. 


Hierbij is wel gebruik gemaakt van het kreukelen van het papier.



Hierbij is zowel gebruik gemaakt van een tekening (met was) en het kreukelen van het papier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten