vrijdag 8 februari 2013

Workshop boekbinden deel 2 (laatste deel)

Vandaag hadden we het tweede, en daarmee het laatste deel van de workshop boekbinden.
Dit keer was het de bedoeling om een geheel boekje in elkaar te zetten, en ik moet zeggen.. het is nog aardig gelukt ook :).

Het boekje is op A6 formaat gemaakt, een fijn formaat om mee te beginnen (hoe groter hoe meer werk en hoe lastiger het wordt). Alles is zelf gemaakt. Boekblok hebben we zelf gebonden, op een heel stevige manier eerst met garen op de koptische bindwijze (hierop zijn dan weer een aantal variaties), en daarna nog gelijmd. Met grijsboard (oke, ik had de witte versie) en gewoon taartdoos karton (of soort gelijk karton) hebben we de basis van de omslag gemaakt. Een mooi soort papier of andere materiaal (niet te dik, moet wel om het karton gevouwen kunnen worden, maar ook niet dun, anders kan het door de lijm erg gaan bobbelen), er omheen, wij hebben nog een linnen strook over de rug gelijmd en klaar is de omslag. Na een tijdje drogen is dan ook het boekblok ook droog, en kun je met schutbladen (ook een leuk papiertje) het boekblok aan de omslag vast lijmen. Dit is het laatste, maar ook het lastigste deel.. en kan dus ook makkelijk fout gaan (maar dan zijn er wel weer foefjes zodat je het op kunt lossen).
Het was best even lastig, zeker de manier van binden..Daarbij moest je even goed doorhebben hoe het nou precies zat.. en je het eenmaal door hebt.. is het heel goed te doen (wel priegelwerk hihi). Je moet goed op blijven letten en ook heel precies meten, vooral bij de omslag, anders is deze te dik, te dun, de groot of te klein voor je boekblok.
Maar ik vond het een heel prettige manier om een boekje te maken. Zoals ik als zei, je moet het even door hebben hoe alles gaat, maar ik wil het zeker vaker gaan gebruiken!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten